Vragen

Hoe lang blijft mijn brood vers in de katoenen zak?
In de vriezer blijft het brood wel 2 tot 3 weken goed, afhankelijk van het soort brood.
Zo heb je elke dag lekker brood en je hoeft niks weg te gooien!

Blijft het brood in de katoenen zak ook goed buiten de vriezer?
Ja, een ongesneden brood blijft dan 2 tot 3 dagen goed in de katoenen zak, afhankelijk van het soort brood. Het brood in de katoenen zak in een broodtrommel leggen geeft het beste resultaat. Doe een extra (thee)doek om de zak heen, dit helpt bij het vers houden.

Mijn bakker vindt de katoenen zak niet hygiënisch en gebruikt daarom liever plastic zakken…
Vertel je bakker met een knipoog dat je de zak regelmatig wast 😉. Is deze nog niet overtuigd? Leg dan uit dat broodsnijmachines zijn gemaakt van RVS. Bacteriën kunnen zich moeilijk hechten aan dit materiaal. En tja, afrekenen met contant geld en vervolgens doorgaan met het verkopen van brood is veel onhygiënischer…. Pinnen?

Kan ik de katoenen broodzak ook bij de supermarkt gebruiken?
Jazeker, graag zelfs! Vraag naar een net afgebakken brood, deze zijn nog niet verpakt. Geef je katoenen broodzak aan de broodmedewerker en vraag of ze het daarin wil doen.
Vertel erbij dat je op plastic wilt besparen vanwege het milieu. Zo verspreid je de boodschap!

Krimpen de zakken als ze worden gewassen?
Ja, de zakken krimpen bij het wassen omdat het een zo min mogelijk bewerkte stof is. Was ze daarom op lage temperatuur (30 graden) en hang ze daarna nat op (dus niet in de droger). Je hoeft de zak niet na elk gebruik te wassen. Gewoon de kruimeltjes eruit gooien en hergebruiken!

De katoenen zak lijkt klein. Past er een groot brood in?
Ja, we hebben de zak getest op het grootste brood bij de bakker. Het brood past er zelfs in nadat je de zak hebt gewassen en deze is gekrompen.

Kan ik de zakken ook gebruiken om groente en fruit in te doen?
Dat kan zeker, alleen bij de supermarkt niet helemaal handig omdat je niet ziet wat erin zit. Voor groente en fruit zijn katoenen netjes handiger. Door de gaatjes zien ze bij de kassa wat erin zit en je groente en fruit blijven langer vers omdat het niet gaat broeien.

Je broodzak meenemen naar de groenteboer werkt prima.

Waar kan ik de katoenen zakken kopen?
In steeds meer winkels: bakkerijen, markten, natuur- en biologische winkels, wereldwinkels, landwinkels en cadeauwinkels. Kijk op deze site onder ‘Deelnemende winkels’.

Hoe meer mensen de zakken gebruiken, hoe normaler het wordt om deze katoenen zakken te gebruiken. Daarmee besparen we heel veel plastic broodzakken mee!

Katoenen broodzak, duurzaam of niet?
We krijgen af en toe de vraag gesteld of een katoenen broodzak niet net zo slecht is voor het milieu als een plastic of papieren zak.

Het klopt dat het produceren van katoen veel land en water vergt. Is de katoen biologisch – zoals onze katoenen broodzakken – dan wordt er voor de teelt van de katoen minder bestrijdingsmiddelen gebruikt en wordt er spaarzaam met water omgegaan. Er worden geen kleurstoffen gebruikt.

Voor een deel van onze zakken hergebruiken we stoffen en koord. Stoffen die anders direct tot poetsdoek verwerkt zouden worden of op de afvalberg zouden komen. Door onze broodzakken blijven de stoffen langer in omloop.

20% van ons afval bestaat uit verpakkingen. Minder verpakkingen gebruiken heeft dus een positief effect op onze afvalberg. Een broodzak van katoen gaat jarenlang mee. Altijd beter dan iedere week één of meer papieren of plastic zakken in de afvalbak.

En als je dan toch bezig bent……een katoenen zak mee naar de groenteman maakt de afvalberg nog kleiner.